Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ???





Ανάλογα την όρεξη του καθενός το ψωμί που έφτιαξα μπορεί να είναι χωριάτικο ή σαν χωριάτικο.Πάντως ζεστό είναι θεσπέσιο.Πεντανόστιμο και μοσχοβολάει όλο το σπίτι.Πάμε να το φτιάξουμε μαζί.
ΥΛΙΚΑ :
500γρ.περίπου αλεύρι
1 και μισό ποτήρι νερού ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 >> >> ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Λιώνουμε σε πλαστική λεκανίτσα την μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό.Προσθέτουμε την ζάχαρη,το αλάτι,το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ομογεννοποιηθούν.Ρίχνουμε 150γρ.αλεύρι και τα αναμιγνύουμε κάνοντας ένα χυλό,τον οποίον αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει περίπου γιά μισή ώρα.Προσθέτουμε τουπόλοιπο αλεύρι μαζί με όσο πάρει χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια με την βοήθεια από λίγο αλεύρι.Την σκεπάζουμε στο λεκανάκι με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον γιά περίπου 45΄- 60΄λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σχεδον στο διπλάσιο.Βάζουμε το αντικολλητικό ταψάκι στο φούρνο στους 250 βαθμούς γιά 10΄λεπτά.Αφού περάσουν τα 10΄λεπτά (με το ταψάκι στο φούρνο και ταυτόχρονα έχει φουσκώσει και το ζυμάρι μας,ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο ταψί (όχι με λάδι) και με τα αλευρωμένα χέρια μας παίρνουμε το ζυμάρι και το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό ταψί μας.Το αφήνουμε μέσα στον ζεστό αλλά ΣΒΗΣΤΟ φούρνο μας γιά 10΄ λεπτά να φουσκώσει.Μετά ανάβουμε τον φούρνο μας και ψήνουμε γιά 25΄λεπτά περίπου στους 180 - 200 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο.Το κολλημένο αλεύρι επάνω στο καρβέλι μας το κάνει να μοιάζει σαν χωριάτικο.Μία καλή πρόταση είναι αντί γιά ταψάκι να χρησιμοποιήσουμε γάστρα .ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου