Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

ΠΙΤΣΑ και ΠΕΪΝΕΡΛΙ !!!









http://www.sintagespareas.gr/sintages/zimi-gia-pitsa.html
Είναι το μπλόγκ που βρήκα την συνταγή ζύμης γιά πίτσα ή πεϊνερλί.Την έκανα και σαν ζυμάρι ήταν καταπληκτικόόόόό!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1/4 φλυτζάνι ή 6 κουταλάκια του γλυκού λάδι
2 και μισό φλυτζάνια ζεστό νερό (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ)
1/4 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Διαλύουμε την μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα.Πρεσθέτουμε το λάδι,το αλάτι,το νερό και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας.Την αφήνουμε περίπου γιά 60΄λεπτά να φουσκώσει σκεπασμένη με μία πετσέτα.Κατόπιν την χωρίζουμε σε 6 μέρη.Το κάθε ένα από αυτά είναι και από μία βάση γιά πίτσα.Βέβαια αν θέλουμε πεϊνερλί τότε 1 από τα 6 κομμάτια το χωρίζουμε στα 3 ή 4 κομμάτια και φτιάχνουμε τα πεϊνερλί μας.Γιά να επανέλθω στην πίτσα ,εγώ τα 5 κομμάτια από τα 6 τα βάζω χωριστά πασπαλισμένα με αλεύρι και τυλιγμένα μέσα σε σακουλίτσες ,στην κατάψυξη και τα βγάζω 1-1 όταν θέλω να τα χρησιμοποιήσω.Ανοίγω ένα χοντρό φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και το απλώνω μέσα στο αλευρομένο ταψάκι(ΟΧΙ ΛΑΔΩΜΕΝΟ).
Τα υλικά γιά την γέμιση της πίτσας προέρχονται από την όρεξη και το ψυγείο μας.Αφού τα απλώσουμε επάνω στο ζυμάρι την βάζουμε χαμηλά στον φούρνο και ψήνουμε στους 250 βαθμούς γιά 10΄ έως 15΄ λεπτά.Λίγο πριν βγει ρίχνουμε από πάνω κίτρινο τυρί γιά να λυώσει και όχι να καεί.Αν δούμε ότι φουσκώνει πολύ το ζυμάρι το τρυπάμε σε 4 - 5 σημεία με ένα πιρούνι!!!ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ διότι όποιος αποφασίσει να την φτιάξει σίγουρα έχει ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!!

1 σχόλιο:

  1. Kalimera... sto kainourgio mou blog se perimenei ena brabeio - dwraki...
    Koyzino-eksereuniseis (elpinikicook.blogspot.com)
    Filika
    Elpiniki

    ΑπάντησηΔιαγραφή